Espanjan Kanariansaaret on jo vuosien ajan ollut yksi suomalaisten ehdottomista suosikkilomakohteista. Suomalaiset haluavat jättää hetkeksi kylmän Suomen taakseen ja lähteä nauttimaan saarten ympärivuotisesta lämmöstä.
Kanariansaarille matkaavien suomalaisten iloksi hotellihintojen vertailusivusto trivago.fi keräsi yhteen mielenkiintoisia faktoja saarista. Tiesitkö sinä jo nämä?

Playa de Benijo, Santa Cruz de Tenerife

Playas de Papagayo, Yaiza, Lanzarote

Corralejo, Fuerteventura
Tuliperäinen historia
Kanariansaaret ovat muotoutuneet miljoonia vuosia sitten alueen vedenalaisten tulivuorenpurkausten seurauksena. Saariryhmän katsotaan koostuvan seitsemästä eri saaresta, jotka ovat El Hierro, La Gomera, La Palma, Teneriffa, Fuerteventura, Gran Canaria ja Lanzarote. Näiden lisäksi Kanariansaariin kuuluu myös joitakin pienempiä saaria. Kanariansaarilla on edelleen toimivia tulivuoria, ja joidenkin ennusteiden mukaan tulivuorenpurkaus tapahtuu noin neljänkymmenen vuoden välein. Vulkaaninen aktiivisuus on olennainen osa saarten henkeäsalpaavan kaunista luontoa. Kanariansaarilla pääsee ihastelemaan oikeita tulivuoria ja laavakenttiä, sekä kävelemään perinteisten hiekkarantojen lisäksi myös mustahiekkaisilla rannoilla.

Teiden kansallispuisto, Teneriffa

Ruta de los volcanes eli Tulivuorten vaellusreitti, La Palma

Monumento Natural de los Órganos eli luonnon monumentti “Urut”, La Gomera
Tuntemattomat helmet
Kanariansaarten väkiluku on hieman yli 2 miljoonaa asukasta, mutta saarilla on yhteensä jopa 88 eri kuntaa. Pääkaupungeissa Las Palmas de Gran Canarialla ja Santa Cruz de Tenerifella asuu yhteensä jo yli puoli miljoonaa ihmistä, joten saarilla on lukuisia pieniä kaupunkeja ja kyliä, jotka ovat vielä tuntemattomia suurelle yleisölle. Loman aikana kannattaakin karistaa turistialueiden pölyt kannoiltaan päiväksi tai pariksi ja tutustua hieman perinteisempään kanarialaiseen elämänmenoon. Esimerkiksi La Graciosan saari Lanzaroten kupeessa tarjoaa mahdollisuuden päiväretkeen hieman rauhallisemmissa maisemissa.

La Graciosa, Lanzarote
Antiikin tarujen tapahtumapaikka
Kanariansaariin liittyy monia antiikin ajan taruja. Saariryhmä sijaitsee senaikaisen tunnetun maailman laidalla. Kanariansaarten on arveltu voivan olla Elysionin kenttien onnela, jonne sankarit siirtyvät kuoleman jälkeen, tai hesperdien eli nymfien puutarha, jossa kasvaa ikuisen elämän takaavia kultaisia omenoita. Jopa tarunhohtoisen mereen vajonneen mantereen, Atlantiksen, on uskottu liittyneen Kanariansaariin. Saarten on sanottu olevan yksi muinaisen mantereen korkeimmista huipusta, kun taas mantereen muut osat palatseineen ovat vajonneet ikuisiksi ajoiksi Atlantin valtameren syvyyksiin.

Punto de Teno, Teneriffa
Todelliset löydöt
Kanariansaaret on myös shoppailijan paratiisi. Kanariansaarilla on arvonlisäveron sijaan käytössä oma välillisten verojen järjestelmänsä, joka perustuu alueen syrjäiseen sijaintiin muusta Espanjasta ja EU:sta. Järjestelmän tavoitteena on muun muassa taata Kanariansaarilla tuotettujen hyödykkeiden kilpailukyky. Matkailijan näkökulmasta verohelpotukset näkyvät tietenkin hinnoissa. Esimerkiksi ravintoloissa veroprosentti on 7 %, mikä tekee ulkona syömisestä varsin edullista Suomeen verrattuna. Myöskään tuliaiset ja muut ostokset eivät tule maksamaan maltaita kevennettyjen verojen ansiosta. Matkalaukkua ei siis kannata pakata aivan täyteen jo lähtiessä!

Teguisen markkinat, Lanzarote

Ostoskatu, Kanariansaaret
Guagua, boncho, papas…
Siis mitä? Aivan, kaikki espanjankielentaitoisetkaan eivät tiedä näitä sanoja. Vaikka Kanariansaarten virallinen kieli on espanja, saarilla on käytössä myös useita omia sanoja ja sanontoja. Jotkut sanat jokaisen Kanarian-matkaajan kannattaa varmasti sisällyttää sanavarastoonsa. Kanariansaarilla bussista käytetään esimerkiksi nimitystä guagua (esp. autobús) ja juhlasta sanaa boncho tai tenderete (esp. fiesta, juerga). Ravintoloissa käydessä on hyvä muistaa sana papa (esp. patata) eli peruna. Peruna on tärkeä osa Kanariansaarten ruokakulttuuria. Esimerkiksi papas arrugadas con mojo on tyypillinen kanarialainen tapas, joka koostuu kuorineen keitetyistä perunoista ja herkullisesta kastikkeesta.

Papas arrugadas con mojo verde
Paikalliset herkut
Papas arrugadas con mojon ja muiden tapasten jälkeen maistuu tietenkin jälkiruoka. Jäätelön ja muiden tuttujen jälkiruokien lisäksi Kanariansaarilla kannattaa maistaa myös paikallisia erikoisuuksia. Miltä kuulostaisi esimerkiksi mousse de gofio, paahdeduista jyvistä tehdyllä jauholla höystetty mousse? Entä quesadillas herreñas, leivokset, joiden tärkeä ainesosa on El Hierron saarelle tyypillinen juusto? Jos makeanhimo ei lähde vielä näilläkään, plátanos flambeados con miel varmasti korjaa tilanteen. Tämä herkku muodostuu paistetuista banaaneista, jotka tarjoillaan hunajan kera.

Mousse de gofio

Quesadillas herreñas

Plátanos flambeados con miel
Ikivanhat legendat
Kanariansaarilla liikkuu paljon legendoja, ikivanhoja tarinoita, joissa mielikuvitus ja todellisuus kohtaavat. Erään legendan mukaan kauan sitten veden prinsessa Gara ja tulen prinssi Jonay rakastuivat toisiinsa La Gomeran saarella. Pari ei kuitenkaan voinut olla yhdessä, sillä veden ja tulen liitto saisi aikaan pahoja asioita ja lopulta he päätyivät epätoivoiseen ratkaisuun. La Gomeran korkeimman vuorenhuipun sekä alueen kansallispuiston nimi onkin Garajonay (artikkelikuvassa). Kansallispuisto takaa luonnossa liikkumisesta nauttivalle matkailijalle unohtumattoman vaelluselämyksen.

El Cedron metsä, Garajonayn kansallispuisto
Kuvat: Turismo de Canarias