Matkailijoiden ja tallinnalaisten keskuudessa suosionsa vakauttanut turistikohde Balloon Tallinn jatkaa lennätyksiä ympäri vuoden ollen siten ainoa laatuaan koko maailmassa.
– Projektimme otettiin hyvin lämpimästi vastaan ensimmäisellä kaudella ja koska kiinnostus on suurta, päätimme jatkaa lennätyksiä ympäri vuoden. Tämän seurauksena Balloon Tallinn on ainutlaatuinen turistikohde koko maailmassa. Se tarjoaa lennätyksiä myös talvella ollen siten maailman pohjoisin vastaavanlainen heliumpallo, sanoo Sigre Luts, Balloon Tallinnia operoivan Lennualev OÜ:n hallituksen jäsen.
Kesäkuun lopussa avattu Balloon Tallinn teki kesän aikana yli 2100 lennätystä ja jatkaa toimintaansa vuoden ympäri. Kesän ennätys tehtiin Tallinnan meripäivillä heinäkuussa, jolloin Balloon Tallinn lennätti yli 500 matkustajaa päivässä.
– Lensimme tapahtuman aikana 15 tuntia yhteen menoon ja operoimme ennätyspäivän aikana noin 60 nousua, koska sää oli täydellinen lennätykseen ja asiakkaita oli niin paljon, Luts lisää.
Balloon Tallinnan kesäkausi sekä päivittäisten nousujen aikataulu päättyy 28. syyskuuta.
– Tarjoamme viimeisen päivittäisen toimintaviikon ajan aamuisin klo 8.00–10.00 kaksi henkilöä yhden hinnalla, Luts kertoo.
Lutsin mukaan Balloon Tallinn on suosittu sellaisten matkailijoiden ja paikallisten asukkaiden keskuudessa, jotka etsivät hauskaa toimintaa perheen kanssa tai romanttista seikkailua.
– Saimme kesän aikana myös kanta-asiakkaita. Useat asiakkaat halusivat lentää useamman kerran eri syistä: päivänvalossa tai hämärässä, ystävän tai koko perheen kanssa. Meillä on myös useita yritystapahtumia, esimerkiksi syyskuussa oli jo useita varauksia, Luts toteaa.
Syyskuun 29. alkaen, jolloin kesäkausi päättyy, on mahdollista lentää heliumpallolla sään salliessa viikonloppuisin klo 10.00–20.00. Lentoaikataulu on tiheämpi koulujen loma-aikoina, jouluna ja uudenvuoden aattona. Ylimääräisiä lentoja lisätään aikatauluun myös arkisin.
– Lento talvella tulee olemaan erittäin jännittävä: kun meri on jäässä, on mahdollista ihailla valkoisen lumen peittämään satumaista vanhaa kaupunkia sekä jäätynyttä merta,” Luts huomautti.
Jotta lentäminen talvella olisi mahdollista, pallon päälle sijoitetaan erityinen lumikansi, joka estää lumen kerääntymisen pallon päälle ja helpottaa lumen poisliukumista.
– Balloon Tallinn on valaistu sisältäpäin ja näyttää erittäin vaikuttavalta talven pimeydessä, Luts lisää.
Heliumilla täytetyn ja maahan ankkuroidun Balloon Tallinnan näköalatasanteelle eli gondoliin mahtuu enintään 30 henkilöä. Sieltä voi ihailla panoraamanäköalaa 120 metrin korkeudesta. Kirkkaalla säällä näkyvyys on yli 40 kilometriä. Kyseessä on korkein avoin näköalapaikka Tallinnan keskustassa ja ainutlaatuinen turistikohde Pohjoismaissa. Maailmassa on vain 10 täsmälleen samantyyppistä heliumpalloa, mutta ne kaikki sijaitsevat etelässä. Muut valmistajat huomioon ottaen, on samanlaisia palloja käytössä vain hieman yli 20 koko maailmassa.
Pallon valmistaja on kansainvälinen huipputekijä
Balloon Tallinn ‐heliumpallon valmistanut Lindstrand Technologies Ltd. (LTL) on maailman johtava kehittyneiden ilmaa kevyempien ilmalaivojen ja puhallettavien rakenteiden valmistaja. Yhtiön perustaja ja johtaja Per Lindstrand on ansioitunut lentoinsinööri, lentäjä, pioneeri ja seikkailija, joka on noussut maailmanmaineeseen läpimurroillaan ilmaa kevyempien alusten suunnittelussa. Lindstrand Technologies Ltd.:llä on sertifioituja tuotteita 48 maassa sekä moitteettomat turvallisuustilastot. LTL on maailman monipuolisin ilmalaivojen, kaasupallojen, sulkupallojen ja huipputeknisten puhallettavien rakenteiden valmistaja. Aikaisemmin vuonna 1999 LTL sai yhteistyössä saksalaisen Daimler Chrysler Aerospace AG:n kanssa Euroopan avaruusjärjestön (ESA) suunnittelusopimuksen. Heidän tuli suunnitella korkealla lentävä kestävä ilma-alus. Vuonna 2002 LTL sai avaruusjärjestöltä kunnian suunnitella ja valmistaa Beagle 2 ‐laitteen laskuvarjon Mars ‐planeetan pinnalle laskeutumista varten. Suunniteltu laskuvarjo oli luokaltaan maailman edistynein. Beagle 2 laskeutuikin sen avulla Marsin pinnalle onnistuneesti vuonna 2003.